Wat doen wij?

 

Naast het bieden van permanent onderdak aan halfwilde konijnen willen we ook konijneneigenaren en andere mensen informeren over het bestaan en ontstaan van halfwildjes. 


Denk hierbij aan:

 

  • het creeëren van bewustzijn over (halfwilde) konijnen,
  • het voorkomen van halfwilde konijnen
  • het geven van adviezen omtrent veilige huisvesting, en
  • het belang van castratie bij zowel rammen als voedsters
  • informatie over de omgang met deze bijzondere dieren.

 

 

DE WILDEBRASJES - HOW IT ALL STARTED

 

 

Hoe halfwildjes mijn grootste passie werden...

Het jaar 2013 was nog maar net van start toen ik mijn eerste halfwildjes, Ilona en Fiona, in mijn armen geduwd kreeg. Ik wist toen nog weinig over deze konijnen als alleen de negatieve verhalen die verteld werden. We zouden het wel zien was mijn insteek en hoewel Ilona en Fiona halfwild waren, was het derde halfwildje de echte eye-opener.

Wat leerde ik veel van hem en de halfwildjes die later in mijn leven zouden komen. Ze leerden mij dat ze ontzettend flexibel zijn, temperamentvol met mooie eigengereide karakters, dat ze 100% in staat zijn om een band met "hun" mens op te bouwen. Ze lieten me flink nadenken over hun creatieve ontsnappingskunsten en boven alles leerde ik deze konijnen kennen als fantastische, prachtige konijnen die zoveel meer zijn als wat de meesten zeggen, denken en vinden.

 

Over de jaren heen vonden verschillende halfwildjes hier hun thuis en mijn grootste droom was dan ook altijd om een opvang te starten voor deze bijzondere konijnen met hun gebruiksaanwijzingen.
Hoewel enkelen net zo gek zijn op deze konijnen, is het leven als halfwild konijn niet gemakkelijk. Veelal gestuurd door hun wilde genen en instinct, kun je letterlijk je handen vol hebben met ze. Diezelfde handen zitten soms in het haar... Veel halfwildjes zijn bij voorbaat al kansloos en slijten hun leven in opvangen. Soms doordat zij gewoon ontzettend angstig zijn naar mensen toe, vaker dan eens door hun gebruiksaanwijzing en het feit dat mensen graag een tam konijn willen. Een konijn wat zij kunnen aaien.
Ergens begrijp ik deze instelling, aan de andere kant moeten we ons realiseren dat ook tamme konijnen regelmatig hun gebruiksaanwijzingen hebben en liever knuffelen met een soortgenootje, dan met ons. Ook tamme konijnen kunnen bizarre houdini-kunsten uit hun mouwtjes schudden.

 

Omdat het lot van halfwilde konijnen mij al jaren bezig houdt en mijn hart bloedt bij al die hopeloze halfwildjes in opvangen, ben ik sinds 2018 een Facebookpagina begonnen. In de hoop dat ik met de verhalen, ins & outs over onze Wildebrasjes het algemene beeld iets kon veranderen. Juiste informatie, kennis en ervaringen ontbreekt vaak en educatie is de sleutel tot succes.


Heel trots ben ik, dat ik sinds januari 2020 ook een permanente opvang toe kan voegen aan dit lijstje. Ik kreeg de kans om een stuk grond te huren op een heerlijk rustige plek zonder al teveel bemoeienissen van mensen. Want hoewel onze halfwildjes ondertussen vrijwel allemaal gewend zijn aan mij, zijn andere mensen vaak wel een dingetje. Mijn grote droom is uitgekomen en wij vangen sindsdien dus ook halfwilde konijnen op, die hier hun leven mogen slijten in een natuurlijk ingericht verblijf, volledig naar hun behoeften ingericht, mét soortgenoten van hetzelfde kaliber.


Hopelijk wordt 2022 het jaar waarin onze stichting eindelijk opgericht kan worden!